Regisztráció||Bejelentkezés

20 november 2015

A hódító EDM

Tudjuk egyáltalán, hogy mi ez?
A mi korosztályunk, nyilván tisztában van vele, de azért mélységeiben mi sem nagyon tudjuk, hogy az elektronikus zenei stílus valójában csoportokra is bontható. Mégpedig a Techno, House, Trance osztályokra.
Ez így egyben az EDM, vagyis az Electronic Dance Music Scene.
Még ezeken a csoportokon belül is vannak alműfajok, de ebbe most ne menjünk bele, sok értelme nincs is, hiszen elég, ha szeretjük, elég, ha bulizunk rá, és nagyjából tisztában is vagyunk a stílus fogalmával. Nem? De!
Miért szeretjük, miért olyan népszerű a fiatal korosztályban?
Egyértelmű, hogy miért, szerintem. Nagyon, de nagyon energikus stílus, úgy is mondhatnám, hogy acélos és életerős. Na, mármost, nekünk, ha bulizni megyünk, valójában pontosan erre az irányzatra van szükségünk, nem pedig a lomha lötyögésre. A jókedvhez hozzá tartozik a tuti zene, hogy melyik stílusba tartozik, az kevésbé lényeges. Viszont az EDM kifejezetten vidám, és ritmusos, így előszele a jókedvünknek, a felhőtlen bulizásnak. Erős dobok, és meglehetősen kevés vokál, mondhatjuk, hogy talán elenyésző a Technónál. A dallamosság egyébként itt szintén nem jellemző, inkább a dübörgés. Guetta – House stílusával, ami már-már popzenébe hajlik, szintén nagy kedvencünk, róla azt mondják, hogy „house dj”. Nem tudom, ez mennyire jó, vagy rossz, de egyelőre így jellemzik. A Trance maradt a végére, én konkrétan ezt preferálom, mert több a vokál, nem annyira kemények a lábdobok és igazán dallamos zene. A legjobban erre tudok bulizni, persze nincs bajom a többi EDM vonallal sem, mert, ha a jókedv adott, legyen az bármelyik stílus, nem lesz gond a tánccal sem.
EDMcrowd
Szóval, szeretjük. Sokan leszólják egyébként, a valódi hangszerekkel előadott zenével szemben. Az efajta tuc-tuc zenéket nem tartják épp a magasan képzett művészek alkotásainak, hogy úgy mondjam. Ezzel nem igazán kell foglalkozni, ha azért szeretjük, mert jó bulizni rájuk. Otthon nyilván sokan bekapcsolják a rock-ot, vagy épp a reggie- zenét, és azzal sincs baj, ha valaki lakodalmast hallgat, vagy éppen romantika gyanánt Elvist. A lényeg, hogy érezd jól magad, a bulizás öröm legyen, vagy egy másik stílus épp kikapcsoljon.
Felmenőimtől hallottam egyik nap, hogy a Mini együttesnek (hetven-nyolcvanas évek csapata) ez állt egyik dalában: „Egy diszkó klubban épp elég, ha muzsikát ont a fekete gép, ez már nekem nem elég. Ők így látták.
Pedig az EDM is létrehozhat – szerintem – kiemelkedő alkotókat, én látok ebben is egyfajta művészetet, ha valaki jól csinálja. Ezzel együtt azért be kell vallani, hogy az EDM egy tömegcikk, és nem egy műalkotás. De, azért mi szeretjük!
|