Regisztráció||Bejelentkezés

04 november 2015

Vigyázat, gyorsan terjed!

Négy jele, hogy játékfüggő vagy
A számítógép hasznos dolog, ezzel mindenki tisztában van. Nem csak mi, fiatalok, hanem az idősebb korosztály is. Böngészés a hálón, office programok széles választéka, amik megkönnyítik az életet nem csak nekünk, hanem az idősebb korosztálynak is. Ha nem tudsz valamit, azonnal rákereshetsz, és pillanatok alatt megkapod a választ. (Persze nem mindegy, hol nézelődsz!)
Ami kevésbé jó hír, hogy a mi korosztályunkban sokan leginkább játékokra, vagy netes ismerkedésre használják, így ők valóban jótékony oldalát ismerik a legkevésbé. (nem is érdekli őket)
A számítógépes játék egyébként kikapcsolódásnak, a szabadidő egyik eltöltésének, ha nem is legjobb, de mindenesetre szórakoztató módja. Nagy baj nincs is vele egészen addig, míg az nem az egész napunkat tölti ki, ha nem a teljes „semmittevő” időnkben „nyomjuk” a gépet. Sok szakértő vitatkozik azon, hogy mennyi az időintervallum, amiben még nem mondható károsnak, „neadjuram” függőségnek a számítógépes játékőrületünk. Megoszlanak a vélemények, hiszen mindannyiunknak eltérő mennyiségű szabadideje van. Sokan szakkörökre járunk, sportolunk, vannak azonban néhányan, akiknek a szabadideje, mint a tenger. Így aztán előszeretettel ütögetjük a billentyűket hosszas órákon keresztül. Annyi bizonyos, hogy napi – rendszeres – órák hosszat tartó „lanolás” már mindenképp káros, s aki még ennél is többet játszik, arra egészen nyugodtan ráaggathatjuk a függő jelzőt.
 onling-gaming-addiction
Jelek, amik árulkodnak
 
Nézd meg, tapasztaltad-e már bármelyiket – esetleg többet is – a felsorolt viselkedések közül magadon:
  • alig várod, hogy hazaérj a suliból és megnézd, van-e online valaki a „csapatból”
  • ha elmegy az áram, vagy a nettel van valami gixer, legszívesebben kivágnád az ablakon a gépedet, elkezdesz szitkozódni a szolgáltatás minőségét illetően (rögtön előveszed okosmobilod, hátha azon még működik)
  • anya, vagy apa (sokaknak feleség, gyerek!!!) megkér valamire – miközben játszol – erre te ingerülten, emelt hangnemben reagálsz, netán azonnal elutasítod őket
  • naphosszat a becsukott szobaajtód mögött ülve, fejhallgatóval a fejeden „futtatsz eszmét” a játékstratégiákról, a haverokkal a grundon már nincs kedved találkozni, addigi kedvelt hobbijaid kezdenek nem érdekelni
  • ha nem túl szimpi viselkedésed miatt letiltanak a szülők, na, arról jobb nem is beszélni…
 
Nos, az ilyen és ehhez hasonló viselkedések bármelyike már árulkodhat a függőségedről.
Nem csak azért visz rossz irányba a játékőrület, mert értékes időt vesz el tőled a fiatalkorodból, hanem azért is, mert jelentősen redukálja a személyes kapcsolatok kialakulását. Elveszi a lehetőséget meglévő haverjaiddal, barátaiddal való programoktól, szórakozásoktól. Most az egészségedre való rossz hatásairól nem is beszélek, nyilván tudod, mik azok, csak korodból adódóan ezzel még nem igazán foglalkozol. (Amúgy kár, mert rohan ám az idő, észre sem veszed és felnőtt vagy)
 
Nemsokára írok arról is, hogy mi a másik „veszélyes játék”, addig is menj ki a szabad levegőre, találkozz a haverokkal, vagy sétálj egyet!
Élj!
Vidd le a kutyát, ha más nem, ő biztosan örömmel veled megy! Hétvégén pedig hagyd üresen forgószékedet és gyere bulizni, ott lesznek a barátaid is!
|